Vyzkoušejte klasický americký dýňový koláč

Podzim je sezónou dýní a hodně z nás tak přemýšlí, co všechno se dá z dýně vlastně udělat. Existuje nespočet různých receptů, ať už slaných, nebo sladkých. Je tu ale jeden, speciální recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Legendární americký dýňový koláč.

Dýňový koláč je jedním ze symbolů amerického svátku Halloween. A tento tradiční koláč určitě stojí za vyzkoušení. Američané ho tak milují, že je i pravidelnou součástí slavnostního pohoštění na Díkůvzdání.

Tuto dobrotu jsem objevila před pár lety více méně náhodou. Nutno říct, že koláč má specifickou chuť, právě díky dýni. Je možné, že kvůli tomu někomu chutnat nebude, protože tady přeci jenom nejsme tolik zvyklí na osobitou „dýňovou“ chuť. Rozhodně ne tak, jako v Americe, kde tento koláč dobře znají a milují. Mně osobně opravdu chutná a vždy se na něj těším, ale někteří členové rodiny mé nadšení nesdílí. No co, alespoň zbyde více pro mě.:-)

Existuje více variant tohoto receptu. Já jsem před pár lety našla tento a osvědčil se mi:

Na koláčové těsto potřebujete:

  • 250 g mouky (150 polohrubé mouky + 100 g celozrnné, nebo pouze 250 g polohrubé mouky)
  • špetku soli
  • nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe třtinového)

Na náplň potřebujete:

  • 1 hrnek dýňové dřeně (250 ml, ale může být i trochu více)
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme med)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • šťávu z půlky citronu
  • špetku skořice
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské atd., ale nemusí být, je to dobré i bez nich)
  • malý sáček sušených meruněk (nemusí být, opět dobré i bez nich)

Do náplně je možné přidat i skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček, kardamom a badyán.

Všechny suché suroviny promícháme v míse a přidáme na plátky pokrájené máslo a vejce. Prohněteme v míse a propracujeme na pracovní desce. Následně necháme těsto chvíli odpočinout v chladu. Mezitím si připravíme náplň.

Dýni oloupeme, nakrájíme a uvaříme v malém množství vody. Vaříme asi 20 minut. Dýni rozmačkáme na pyré buď ručně, nebo tyčovým mixérem, a necháme vychladnout. Následně přidáme javorový sirup a med, špetku skořice, šťávu z citronu a zakysanou smetanu. Vklepneme 2 vejce a prošleháme do hladka.

Připravíme si koláčovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme. Těsto vložíme do formy, a rozprostřeme. Prsty vytvarujeme vyšší okraje a těsto propícháme vidličkou. Na těsto dáme meruňky a ořechy a zalijeme dýňovou náplní. Pečeme na 180 oC asi 40 minut.