Tyhle jarní saláty musíte ochutnat!

Nevím, jak to máte vy, ale jakmile se začne pomalu oteplovat, studený a vlezlý vítr se promění v lehký příjemný jarní vánek, dostávám chuť na saláty. A celkově musím říci, že se mi pak mění chutě. Především co se týká večeří. Co vy a lehčí pokrmy? Nechte se inspirovat jedním z těch mých.

Křupavý salát plný ředkviček a semínek

Když se řekne jaro, okamžitě si vybavím čerstvé křupavé ředkvičky. Takhle jsem to ale vnímala, když jsem byla malá. Dneska už ředkvičky pořídíte v jakémkoliv supermarketu po celý rok. Každopádně salát z nich podle mě voní jako jaro! U této červené kořenové zeleniny je zajímavé, že má nízkou kalorickou hodnotu. Uvádí se 84 kJ na 100 gramů (pro představu jsem našla i hodnotu třeba Coca Coly - 100 ml tohoto nápoje má v sobě podle webu kaloricketabulky.cz 190 kj).

Co budeme potřebovat:

  • hlávkový salát
  • římský salát
  • salát polníček
  • 1 svazek ředkviček
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • olivový olej podle chuti
  • sůl a pepř (lepší je čerstvě mletý)

Slunečnicová semínka si nasucho opražíme na pánvi. Jednotlivé saláty si nakrájíme a promícháme, přidáme ředkvičky rozkrojené na plátky a slunečnicová semínka. Těsně před podáváním salát zalijeme zálivkou z citronové šťávy, medu, olivového oleje, soli a pepře.

Jarní salát s hroznovým vínem

Druhý salát, který jsem pro vás nachystala, je tento s bílým a červeným hroznovým vínem. Věděli jste, že vinná réva je výborným zdrojem antioxidantů, které svou činností přispívají k ochraně imunitního systému? Takže salát obsahující právě tyto bobule bude chutný a zároveň i zdravý.

Co budeme potřebovat:

  • 200 g salátu (já mám nejraději římský)
  • 125 g červeného hroznového vína
  • 125 g bílého hroznového vína
  • 200 g plísňového sýra (použít můžete buď gorgonzolu, nebo Nivu)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíci balsamica
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 2 lžičky francouzské dijonské hořčice

Omytý a osušený salát natrháme na menší kousky, kuličky vína rozkrojíme na půlky, sýr rozporcujeme a vše smícháme dohromady. Ze zbytku ingrediencí si připravíme zálivku (olivový olej, balsamico, sůl, pepř, cukr, hořčice)

 

Avokádovo-kukuřičný salát

Na závěr jsem si pro vás připravila salát, který se dá jíst celý rok. Je plný zeleniny a hlavní složku tvoří avokádo. To je bohatým zdrojem draslíku, mědi, hořčíku, fosforu, vitaminů C, E, K, H, B3 a B5.

Co budeme potřebovat:

  • 2 avokáda (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 červenou papriku
  • 250 g cherry rajčat
  • 3 menší červené cibule
  • 1 hrst sterilované kukuřice
  • 1 a ½ limetky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • pokud máte rádi koriandr, tak jednu hrst

Avokádo nakrájíme na tenké plátky, papriku na nudličky, rajčátka rozpůlíme, cibule oloupeme a nakrájíme na proužky. Všechny ingredience smícháme, zakapeme zálivkou z limetkové šťávy, olivového oleje, soli, pepře a koriandru.