Nestíháte péct na Vánoce? Tohle cukroví zvládne každý!

Jak jste na tom letos s vánočním cukrovím? Pokud si nemůžete dovolit stát x hodin a připravovat různá těsta, mám pro vás pár svých tipů. Konkrétně na dva mnou ozkoušené a výborné recepty. Vinné cukroví, jež zvládne úplně každý, a které za žádných okolností u nás doma nesmí chybět a pak na klasické linecké. Zde mám recept od uznávané food bloggerky Kačí z My Cooking Diary a musím vám říci, že OPRAVDU jsem snad nikdy lepší nejedla! Tak jdeme na to!

Naše vinné cukroví

Tohle je vážně asi úplně nejjednodušší recept na naprosto výborné cukroví. Používají se suroviny, které máte běžně doma, nic nemusíte lepit, potírat, či zdobit.

Potřebovat budete:

250 g hladké mouky

250 g másla

5 lžic bílého vína 

směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

Teď všechny ingredience smíchejte, vytvořte těsto a to dejte do lednice „odpočinout“. Pak těsto vyválejte a následně z něj vykrájejte malé tvary. Klidně třeba velikosti desetikoruny. A klidně to mohou být právě kolečka. Doporučovala bych zde neexperimentovat se složitějšími tvary. Těsto se totiž v troubě bude jakoby nafukovat. ☺ Takže až budete mít vykrájeno, upečte vaše výtvory dosvětla (je to tak 180°C asi 8-10 minut). Opravdu musí být těsto světlé až bílé a rozhodně ne hnědé ani béžové. Ještě horké ho pak opatrně obalujte v cukru. Pozor na prsty a také na cukroví, které je v tu chvíli opravdu nafouklé a mohlo by vám prasknout… Snadné, že?

Linecké podle Kačí

Znáte blog My Cooking Diary? Jeho autorka patří mezi ty, které se snaží vytvářet jednoduché recepty a pokud možno se surovinami, které běžně koupíte v každém supermarketu. Před svátky dokonce peče cukroví na zakázku a její linecké se stalo už takovou malou legendou. Podle tohoto receptu můžete vytvořit také rohlíčky i pracny, proto pokud chcete dělat pouze kolečka slepovaná marmeládou, vydělte si recept třemi. ☺ A případně, jak ona sama píše: „Nebo ho můžete udělat takto a budete mít opravdu hodně lineckého!“

Potřebovat budete:

  • 1,5 kg hladké mouky
  • 1 kg změklého másla
  • 0,5 kg moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  •  citronovou kůru z jednoho citronu
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky

A teď, snad se nebudete zlobit, sem hodím přímo její věty. Já recepty od ní prostě miluji a nechci je tu ničit svými přepisy ☺

„Těsto necháme vždy nejlépe do druhého dne v lednici. Poté si ho rozdělíme na několik menších dílů a vyválíme ho vždy cca 4 mm tlusté. Poté vykrajujeme tvary, které chceme tak, abychom vždy měli stejný počet spodních (plných) a horních (vykrojených) dílů. Vykrojené tvary přenášíme opatrně na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na cca 170°C na přibližně 7 minut. Linecké je potřeba opravdu pořádně v troubě hlídat, protože nesmí ani trošku ztmavnout. Těsto je hotové ve chvíli, kdy se nebude v troubě povrch lesknout. Také počítejte s tím, že když plech vyndáte z trouby, linecké ještě trošku dojde...Chce to opravdu dobře vychytat.. Přece jen chcete určitě dokonalé cukroví. Hotová kolečka necháme vychladnout, poté je namažeme naší oblíbenou marmeládou a necháme alespoň den proležet.“

A jaký máte oblíbený recept na vánoční cukroví vy?